top of page

Zakon! Predstava legislativnog kazališta

Birokratski aparat Republike Hrvatske nerijetko zadaje glavobolje i hrvatskim državljanima, koji vladaju hrvatskim jezikom i imaju dugogodišnje iskustvo s ovdašnjom administracijom i pravnim sistemom. Kad su u pitanju stranci i strankinje, problemi i prepreke eksponencijalno rastu. A kad se pritom još radi o osobama iz tzv. trećih zemalja, za koje ni mogućnost pukog boravka u Hrvatskoj nije zajamčena - situacija se uglavnom zakomplicira do apsurda.


Predstava legislativnog kazališta Zakon! koju smo omislile u suradnji s inicijativom Zagreb grad utočište, bavi se upravo administrativnim zavrzlamama i birokratskim užasima s kojima se susrećemo u pokušaju da ostvarivamo elementarna prava. Predstava je nastala iz višednevne radionice s grupom sudionika_ca različitih administrativnih statusa i životnih priča, koje_i su scensku situaciju i sukob oblikovali polazeći od osobnih iskustva i življenih opresija. Zakon! prikazuje protagonisticu koja pokušava živjeti i raditi u Zagrebu kao inojezična i ne-bijela strankinja, te različite strukturne prepreke na koje pritom nailazi. Njeni pokušaji sklapanja prijateljstva i pokretanja poslovnih projekata zbog zatvorenosti i ksenofobije sredine ne uspijevaju; i kad pronađe aktivnosti u kojima se osjeća dobrodošlo, ispostavlja se da zbog prirode projektnog financiranja iz kojeg one proizlaze ne uspijeva dobiti podršku u trenutku i obliku koji joj treba. U drugom dijelu predstave pratimo borbu protagonistice s birokratskim aparatom - prije svega sa sporošću sustava zbog koje osobe ostaju u pravnoj i egzistencijalnoj nesigurnosti, te s nelogičnostima, nedosljednostima i diskriminacijom pri pristupu zdravstvenoj skrbi.Izvedba legislativnog kazališta u mnogome nalikuje onoj forum kazališta: publika nakon odgledane predstave ima mogućnost definirati prikazane situacije, raspravljati o njima, ući u scenu i pokušati promijeniti nešto u razvoju događaja na pozornici. Međutim, specifičnost legislativnog kazališta sastoji se u tome da se kroz dijalog s publikom osmišljaju i iznose konkretni prijedlozi za promjenu legislativnog okvira koja bi pomogla u rješavanju prikazanih problema. Ovu tehniku razvio je Augusto Boal u vrijeme kad je i sam bio vijećnik u gradskoj upravi Ria de Janeira, a njenu kratku i efektnu prezentaciju možete naći ovdje.

Zakon! smo dosad igrale tri puta u zagrebačkom Goethe Institutu pred učenicama i učenicama srednjih škola, te jedanput u kulturnom centru Šesnaestica pred mješovitom publikom. Bilo nam je važno da probleme i situacije koje predstava prikazuje iznesemo pred što raznovrsniju publiku, te da dobijemo povratnu spregu od osoba iz različitih dobnih, društvenih, klasnih i profesionalnih skupina. Legislativne prijedloge koje smo dobili na izvedbama analizirali smo i proslijedili upravi grada Zagreba. Brojni prijedlozi ticali su se potrebe za pojednostavljivanjem administrativnih procedura, kao i za olakšanjem pristupa stranih državljana zdravstvenoj skrbi (ukoliko nisu stalno zaposleni, stranci moraju plaćati zdravstveno osiguranje u iznosu od preko 600kn mjesečno, s tim što je ova cifra već godinama u stalnom porastu). Neke od prijedloga koje smo sakupili Gradska skupština nedavno je uvrstila u Akcijski plan Grada Zagreba za integraciju tražitelja međunarodne zaštite i osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za 2022. godinu - inače prvi dokument ovakve vrste koji je neka jedinica lokalne samouprave donijela u Republici Hrvatskoj.


Na drugoj razini istakao se prijedlog o stvaranju prostora u kojima će aktivistkinje i aktivisti, te općenito osobe koje profesionalno rade se drugim ljudima i u svojem se radu susreću s traumom i posttraumatskim sindromom, moći dobiti uzajamnu podršku i pomoć. Tragom ove ideje pokrenuli smo POKAZ-ov čitalački klub, čije je prvo izdanje zakazano za 18.02. u prostorima udruge Vestigium u Zagrebu. O aktivnostima čitalačkog kluba, ali i o novim izvedbama predstave Zakon! koje nas uskoro čekaju, moći ćete čitati na ovim stranicama u najbližoj budućnosti!

81 views0 comments

Comments


bottom of page