top of page

POKAZ putuje: Feministička estetika u Barceloni

U sklopu Erasmus + projekta Feministička estetika za političke poetike surađujemo s kazališnim feminističkim kolektivima iz Njemačke, Španjolske, Francuske, Portugala i Slovenije. Naše zajedničko pitanje istražujemo i razvijamo ne samo kroz ovaj projekt, već kroz cijelu mrežu feminističkog kazališta potlačenih - Red Ma(g)dalena.



Kako izgleda feminističko kazalište potlačenih? Feminizam se, barem onaj koji mi prepoznajemo i živimo, ne nalazi samo u sadržaju, već i u formi. U sadržajnom smislu, predstave koje radimo sa različitim skupinama u lokalnim sredinama sve se bave iskustvima opresije po rodnoj osnovi, ali najveće razlike prema klasičnom kazalištu potlačenih nalaze se u formi. Za početak to je forma same predstave - dramaturgija feminističkog kazališta potlačenih značajno se razlikuje od one na koju smo inače navikle. Dok u klasičnoj forum-predstavi susrećemo protagonista_kinju kojia pokušava ostvariti svoju želju koju joj onemogućavaju antagonisti, u feminističkom kazalištu potlačenih s individue se fokus prebacuje na grupu, te s individualne želje unutar postojećeg sustava na kolektivnu potrebu promjene cijelog sustava. S tim na umu mijenja se i princip jockeriranja, facilitiranja izvedbe. Umjesto da se pozivaju osobeiz publike da zamijene protagonista i pokažu kako bi oni to riješili (što stvara s jedne strane efekt supermena, ideje da će kompleksne društvene probleme riješiti jedna osoba jednim potezom, a s druge pritisak i propitivanje žrtve), publiku se poziva da potraže kolektivna rješenja iz vlastitih društvenih pozicija.




Kako bismo učile i razvijale metodologiju i estetiku, u ožujku smo se zaputile na veliki partnerski sastanak koji se održao u okviru festivala kazališta potlačenih. UTOpia Barcelona o festivalu kaže:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta potlačenih uTOpía Barcelona svake godine organizira program događanja koji u centru ima ovu kazališnu metodologiju. Ovim festivalom stvaramo idealan okvir za susret različitih osoba, iz zemlje i inozemstva, koji koriste istu metodologiju, potvrđujući ideju o Kazalištu potlačenih kao svjesnom oruđu društvene transformacije.

Na festivalu smo, uz sastanke i predstave, radile na razvijanju metodologije kroz rad na predstavi kazališta potlačenih “Noises of silence”.

Idući susret nas očekuje u rujnu u Sloveniji, gdje ćemo među ostalim predstaviti i predstavu koju smo u okviru projekta razvile u Hrvatskoj: Imamo li izbora (u suradnji s Romskom organizacijom mladih Hrvatske). Do tada uživajte u videu:



25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page