top of page

Nova literatura!

U rubriku s literaturom stigle su ni manje ni više nego tri nove publikacije koje su članice i članovi našeg kolektiva, u suradnji s različitim partnericama i partnerima i pod okriljem različitih platformi, realizirali u proteklih godinu dana!


Priručnik za umreženo kazalište proizašao je iz međunarodnog projekta Webbing Theatre, u okviru kojeg smo pokušale odgovoriti na izazove koje je pandemija virusa COVID-19 postavila pred kazališne praktičare diljem svijeta. Zajedno s prijateljima i partnerima iz organizacija KUD Transformator (Ljubljana) i KURINGA (Berlin), promišljale smo moguću primjenu tehnika i metoda kazališta potlačenih u kontekstu online rada. To je zahtijevalo kontinuirano promišljanje i eksperimentalni, laboratorijski pristup, kao i stalnu razmjenu mišljenja, pristupa, iskustava i dobre prakse. Do kakvih smo rezultata došli, te kako smo vježbe, igre i tehnike iz repertoara kazališta potlačenih i dramske pedagogije prilagodili za rad na daljinu - provjerite na gornjoj poveznici!


Forum kazalište u radu s djecom i mladima priručnik je za trenere i trenerice kazališta potlačenih, čije su autorice dugogodišnje članice POKAZ-a Josipa Lulić, Marija Šimoković Sikavica i Andrea Damjanić Firšt, uz sudjelovanje širega kolektiva. Pokušale smo na jednome mjestu okupiti najvažnije lekcije koje smo naučili tijekom dugogodišnjeg rada u polju odgoja i obrazovanja, još od davnih dana kad smo djelovali kao sekcija Savjetovališta Luka Ritz. Priručnik sumira raznolika iskustva koja smo kroz godine akumulirale, ali vas i poziva da ga nadograđujete i nadopisujete vlastitim istraživanjima - on nije gotov udžbenik niti definitivan skup uputa. Ujedno, posrijedi je i način da otplatimo dio golemog duga spram brojnih suradnica i suradnika, mentorica i mentora, suborkinja i suboraca koji su nas pratili kroz proteklu deceniju, i bez čijeg angažmana naše današnje djelovanje ne bi bilo moguće u ovom obliku i razmjerama.


Poezija otpora naslov je treće i posljednje publikacije u ovome nizu, ali i POKAZ-ovog projekta i popratne metodologije. Inspirirane konceptom “estetike potlačenih” koji je u poznoj fazi svojega rada razvio Augusto Boal, od 2019. razvijamo i promišljamo vlastitu metodologiju “poezije potlačenih”. Vježbe i metode iz Boalovog repertoara kombiniramo s formatom radionice kreativnog pisanja, napose pisanja poezije. Istražujemo pjesnički jezik, ali i načine da koji jezik općenito strukturira našu svakodnevnu stvarnost i uvjetuje naša iskustva. Pritom nastojimo prevladati kako “elitističku”, tako i “populističku” percepciju poezije: pjesničku riječ ne tretiramo ni kao eterični bljesak individualnog stvaralačkog genija, ni kao sredstvo za aktivističko oglašavanje. Pokušavamo stvarati i osmišljavati prostore u kojima ćemo se, oslobođene_i pritiska uobičajenih hijerarhija, igrati, istraživati, razgovarati i zajednički promišljati mogućnosti pjesničkog jezika. Publikacija sadrži kako pjesničke priloge i intervencije s radionica koje smo održali u Gornjem Gradu (Slovenija), Karlovcu i Zagrebu, tako i tumačenje popratne metodologije i pripadajućih koncepata, a uredio ju je Dinko Kreho.


Priručnik za umreženo kazalište i Forum kazalište u radu s djecom i mladima vizualno je oblikovala Ena Jurov, a Poeziju otpora Petra Brnardić. Zahvaljujući ovim dvjema umjetnicama, na konačni izgled publikacija možemo biti samo ponosni.

182 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page