top of page

Šutnja nas neće zaštititi

25. studenog obilježava se kao međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama. Ove je godine taj dan međunarodna mreža feminističkog kazališta potlačenih Magdalene obilježila pozivom svim članicama mreže da naprave neku akcija kojom bi promišljali što u našim praksama znači citat Audre Lorde "Šutnja te neće zaštititi".

Artwork by @mollycrabapple

Magdalene Herucine tako su napravile video u kojem se bave upravo pitanjem šutnje: zašto često čak i feministkinje šute i ne traže pomoć u situacijama kada nam je potrebna?
U suradnji s Romskom organizacijom mladih napravili smo video u kojem protestiramo protiv nasilja koje trpe žene, a koje je posebno izraženo među Romkinjama, zbog izloženosti višestrukoj diskriminaciji.

Romkinje su često višestruko diskriminirane, prema svojem etnicitetu, spolu, a onda i prema dobi. Posebno zanimljivo je da Romkinje trpe diskriminacije od večinskog drtuštvo ali i unutar romske zajednice. Posebno nepovoljan položaj se odnosi na mlade Romkinje koje onda trpe i diskriminaciju radi svoje dobi.
Prema zadnjim istraživanjima zabrinjavaju podaci koji govore o prisutnosti nasilja nad ženama od njihovih intimnih partnera. Naime, više od 10 % žena doživjelo je fizičko, ekonomsko i psihičko nasilje, pri čemu je psihičko nasilje najprisutnije. Čak 8,7 % žena doživjelo je seksualno nasilje od svojih intimnih partnera.

Video pogledajte na ovom linku.
Priloge drugih članica mreže pratite ovdje (FB).

31 views0 comments

Comments


bottom of page