top of page
Writer's pictureckppokaz

Transformacija zajednice

Predstavu “Imamo li izbora?” već preko tri godine u kontinuitetu glumimo u suradnji s mladima iz Romske organizacije mladih Hrvatske. Ona je rasla s nama - nove članice i članovi grupe donosile su svoje priče, ideje koje smo dobivale od mentorica i feminističkih kolektiva u sklopu mreže feminističkog kazališta potlačenih Magdalene pomogle su nam dodatno razviti priču. Ona je i dalje work-in-progress, jer je, kao i svaka prava predstava kazališta potlačenih živi organizam neraskidiv od društva u kojem nastaje, živi i kojeg mijenja.


U 2022 i 2023. godini mladi iz skupine prijavili su projekt na Europske snage solidarnosti pod nazivom "Tuđe cipele - transformacija zajednice" u skopu kojega su razvijali samu predstavu, i igrali je na raznim krajevima Hrvatske. Ovo su iskustva s tih izvedbi. Uz predstave održali smo i kratko uvodno predavanje u obliku power point prezentacije “Položaj Romkinja u hrvatskom društvu” u kojoj smo se dotakli tema kao što su obrazovanje romske zajednice, odnosi s vršnjacima, zapošljavanje, reproduktivno i seksualno zdravlje Romkinja te odnosi i nasilje u obitelji.


Dana 3.9.2022. edukaciju i forum predstavu “ Imamo li izbora” održali smo na proslavi Studija socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu, ispred profesora_ica i socijalnih radnica_ca. Profesori_ce su sa nekim problemima iz predstave bili upoznati, međutim za neke nisu znali da se događaju u romskoj zajednici. Prvenstveno nisu znali da se događaju prosvjedi protiv romskih učenika koji smo prikazali u predstavi. Ujedno su nam ukazali na potrebu kontinuirane i sustavne edukacije o romskoj zajednici i njihovim problemima u okviru studija.




Dana 21.1.2023. navedene aktivnosti smo održali u Osijeku, u organizaciji udruge DKolektiv ispred srednjoškolaca_ki, studenata_ica i profesora_ica. Na početku smo im dali zadatak da svi anonimno napišu što znaju o romskoj zajednici. Prema njihovim odgovorimo smo zaključili da znaju samo predrasude i stereotipe koji vladaju prema romskoj zajednici. Nakon edukacije i forum izvedbe su nam pojedinci rekli da smo im upotpunili znanje o Romima i osvijestili ih o položaju Romkinja u hrvatskom društvu.



Dana 8.4.2023. u sklopu projektnih aktivnostima obilježavali smo Dan Roma u društvenom domu u Držimurcu u općini Maloj Subotici (mjesto nedaleko od romskog naselja). Pokušali smo dobiti prostor unutar romskog naselja, međutim u prostoru su imali radove uređenja. Na našim aktivnostima su sudjelovali učenici osnovne škole “Tomaša Goričanca” , pojedini roditelji i ljudi iz romskog naselja. Pojedini Romi su negirali pojedine probleme koje smo prikazali unutar predstave, prvenstveno ravnopravnost unutar obitelji. Prilikom intervencija u kojoj su jedan bračni par intervenirao, muškarac je “slučajno” pokazao agresivnost prema svojoj ženi te samim time pred svima je pokazao da je scena s tim problemom u predstavi opravdana. Starije Romkinje su se zalagale za obrazovanje jer smatraju da je obrazovanje ključ promjena u društvu. Romkinje su nam bile jako zahvalne što se zalažemo za njihovu ravnopravnost u društvu. Napomenule su nam da je romskoj zajednici potrebna edukacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.


Dana 14.6.2023. smo imali dvije izvedbe forum teatra u Osnovnoj školi Vinka Žganca u Zagrebu. U prvoj izvedbi forum teatar smo imali ispred učenika većinskog i romskog stanovništva koji su bili polaznici 6. razreda, a u drugoj izvedbi ispred učenika isto mješovite skupine a koji su bili polaznici 7. i 8. te su nam se na ovoj izvedbi pridružile učiteljica, pedagoginja i knjižničarka škole. Učenici su pokazali da imaju znanja o romskoj zajednici ali nedovoljno.



Više o svemu pogledajte u filmu:




71 views0 comments

Comments


bottom of page